Translate Toolkit & Pootle

Tools to help you make your software local

User Tools


Pootle howto: hoe gebruiken we het

Over Pootle

De naam betekent PO-based Online Translation / Localization Engine (PO-gebaseerde Online Vertalings- / Localiserings-Machine), maar misschien zou u dit moeten lezen. Pootle is een webportaal dat u in staat stelt eenvoudiger te vertalen. Pootle is GPL gelicenseerde Vrije Software en u mag het downloaden en uw eigen kopie uitvoeren als u dat wilt. U kunt ook op vele manieren helpen bij de ontwikkeling (u hoeft niet in staat te zijn om te programmeren). Het Pootle-project zelf wordt gehost op http://translate.sourceforge.net waar u de details kunt vinden over de broncode, mailinglijsten, etc.

Registratie

Terwijl iedereen de bestanden kan bekijken, kunnen slechts geregistreerde gebruikers die bewerken en de dank voor hun inspanningen ontvangen, dus het eerste dat u zou moeten doen om te gaan vertalen is registreren.

U kunt zich registreren door twee eenvoudige stappen te volgens, vooropgesteld dat u een huidig e-mailadres heeft:

  1. Vul uw Gebruikersnaam, Wachtwoord en een geldig e-mailadres in, kies “Registreren” en een activatiecode zal worden verzonden aan het e-mailadres dat u heeft opgegeven.
  2. Als de activatiecode en inlogdetails per e-mail hebt ontvangen gaat u naar de pagina Activeren en vult die in. Kies “Account activeren ” en uw account zal worden geactiveerd.

Inloggen en instellen van de Gebruikerspagina

Nu u een geregistreerde gebruiker bent, log in bij Pootle.

Als u eenmaal bent ingelogd, komt u op uw Gebruikerspagina, die koppelingen naar uw geselecteerde talen en projecten bevat. Kies “Opties wijzigen” om uw gebruikerspagina te bewerken en kies “Startpagina” op de zijbalk om terug te keren naar uw Gebruikerspagina.

Bladeren door de bestandenboom

Nu uw gebruikerspagina is ingesteld, kunt u de voor uw vertaling gewenste bestanden direct benaderen via de koppelingen daarop. Een andere manier om het bestand te vinden dat u wilt vertalen is via de hoofdpagina. De hoofdpagina geeft twee categorieën weer - Talen en Projecten. Kiezen van een taal zal u de lijst met projecten geven die beschikbaar zijn voor vertaling naar die taal; kiezen van een project zal u de lijst met talen geven waarin het kan worden vertaald. Als u eenmaal zowel het project als de taal hebt gekozen, zullen de beschikbare bestanden voor vertaling worden gepresenteerd.

Online vertalen met Pootle

Elk bestand dat beschikbaar is voor vertaling kan op twee manieren worden benaderd - “Snel vertalen” zal alleen de fuzzy en niet-vertaalde items weergeven, terwijl “Alles vertalen” alle items in het bestand zal weergeven, vertaald of niet. In beide gevallen zult u een tabel met twee kolommen zien, waarin de tekenreeksen die moeten worden vertaald aan de linkerzijde staan en de huidige vertaling aan de rechterzijde.

Het huidige te bewerken item zal als een tekstvak verschijnen met de opties “Overslaan” en “Suggestie” of “Opslaan” eronder. Natuurlijk kunt u tekst invoeren in het tekstvak en die opslaan of overslaan om naar het volgende item te gaan.

U kunt ook direct een van de andere gepresenteerde items benaderen door de muis over de rand aan de rechterkant van de de tekst te laten gaan en op de pop-up optie “Bewerken” te klikken.

Andere hulpmiddelen van Pootle

In aanvulling op bovenstaande kunt u ook een PO-bestand downloaden of de XLIFF- of CSV-versie. U kunt ook het PO-bestand of XLIFF-bestand offline vertalen in uw favoriete bewerker en het bestand uploaden. Voor meervoudige bestandsprojecten kunt u een ZIP-bestand downloaden met alle PO-bestanden voor een map en het ZIP-bestand met de vertaalde PO-bestanden uploaden.